Лондон вече има идея как да се справи със замърсяването, като поставя

...
Лондон вече има идея как да се справи със замърсяването, като поставя
Коментари Харесай

Зелените спирки на Лондон, които чистят въздуха

Лондон към този момент има концепция по какъв начин да се оправи със замърсяването, като поставя пейките CityTree с филтър. Основната им част съставлява висока стена от мъх, която е предопределена да помогне на града да се оправи с високите равнища на замърсяване на въздуха. Какво съставляват тези прелестни пейки?

Според немската компания Green City Solutions една такава скамейка със стена може да размени 275 дървета. Високата успеваемост на пречистването на въздуха се обезпечава от съществуването на мъх в структурата. Стената от 1,5 квадратни метра е изпълнена с жив мъх, който диша, пораства и в това време всмуква частиците замърсен въздух. Азотните оксиди и въглеродния диоксид, съдържащи се в лондонския въздух, растението трансформира в О2. Високата успеваемост на стената от мъх се дължи на обстоятелството, че това растение има разклонена конструкция и затова огромна повърхност, която влиза в контакт със нечистия въздух.

Другото значимо преимущество на мъха пред елементарните дървета е неговата изключителна непридирчивост. Едно растение е в положение да всмуква и обработва 90 кг прахови частици годишно. В допълнение, стената е оборудвана с въздушен филтър, който прокарва въздуха през себе си и го охлажда до температура от +17 градуса. Този резултат се следи в радиус от 5 метра от пейката. Разбира се, това не е доста, само че инсталацията въпреки всичко способства за охлаждането на въздуха и оказва помощ за битката с топлинното замърсяване на градската среда.



Идеята се осъществя от немската компания Green City Solutions, която към този момент е конфигурирала такива пейки и в други градове по целия свят. Блaгoдapeниe нa Тhе Сrоwn Еѕtаtе (чacтнa opгaнизaция, ĸoятo yпpaвлявa coбcтвeнocттa нa Kopoнaтa в oбщecтвeн интepec), пъpвaтa такава пeйĸa e пocтaвeнa и нa улица Glаѕѕhоuѕе, дo Рісаdіllу Сіrсuѕ.

Стената от мъх действа в самостоятелен режим. Дъждовната вода се събира в специфични резервоари, а при изсъхнало време се употребява за напояване на растенията. Панелът е оборудван със слънчеви акумулатори и специфични датчици, които наблюдават положението на мъха. Освен това компанията, която създава тези зелени стени, е планувала и автентичен метод за погашение на плана от градските управляващи. На цена от 25 000 $ панелът от мъх е скъпа инвестиция, въпреки и с осезаеми изгоди за околната среда. Но с помощта на вградения екран стената от мъх може да се трансформира в рекламен екран, който ще притегли евентуални вложители.

 
Изграждат най-голямата зелена стена в Европа

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР